Sanneke Zeelenberg – Bekwaam onbewust

Auteur: Sanneke Zeelenberg

“Mensen laten maar een deel van zichzelf zien op het werk.” Ik hoor het mezelf nog zeggen als startende assessmentpsycholoog bij de gemeente Rotterdam. Die gedachte is me na al die jaren nog altijd bijgebleven. Wat is dat voor wonderlijks, dat mensen kennelijk een deel van zichzelf thuis laten? 

Dat gebeurt natuurlijk niet bewust. Sterker nog, een groot deel van wie we zijn, is onbewust. Daar kunnen we helemaal niet bij. 

Met je hele hebben en houwen

Talentmanagement heeft de laatste decennia geholpen om een inkijkje te geven in persoonlijkheid. Een stukje onder het wateroppervlak van de ijsberg. Dit ging nog altijd over het zelfbeeld waar we ons bewust van zijn en uiteindelijk met het doel om competenter te worden. 

Niets mis met persoonlijke ontwikkeling natuurlijk. Maar in de huidige tijd is het niet meer genoeg. Organisaties functioneren steeds meer als complexe netwerken en verwachten van hun mensen dat ze wendbaar, innovatief en verbindend zijn. Dan helpt het absoluut als men competent is, maar meer nog als men in die complexiteit weet wat juist is. Net zoals opleiding en ervaring dertig jaar geleden niet meer genoeg waren en werden aangevuld met competenties. Zo is competent zijn alleen, vandaag de dag niet meer genoeg. Verbinding is niet een competentere vorm van beïnvloeden. Wie wil verbinden, doet dat als heel mens. Met je hele hebben en houwen. Zonder een deel van jezelf thuis te laten. 

Nieuwe tijden vragen nieuwe kwaliteiten

Ga daar maar aan staan, als je durft! Kwetsbaarder wordt het niet. Toch is het ook goed nieuws. Want wie als heel mens werkt, krijgt ook alle energie van het werk. In een tijd waarin zelfs de meest gedreven mensen soms worstelen met de enorme hoeveelheid prikkels en verwachtingen, is zo’n volle energietoevoer heel welkom.

Nieuwe tijden vragen nieuwe kwaliteiten. Lag de nadruk tot voor kort vooral op het bewust bekwamen, nu komt er meer aandacht voor het onbewuste deel. Wie ben je, wat drijft je, wat stelt je in staat om te verbinden? Veel gemeenten maken nu de transformatie in bestuur en structuur. Dat zijn belangrijke stappen, maar het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen. Zij vormen de sluitsteen voor deze transformatie. Niet alleen het competente deel, niet alleen het bewuste deel. Die hele mens.

Deel dit bericht
< VorigeEigen Kracht Programma

'Dat ik uiteindelijk ergens anders terechtkwam was voor mij ook een verrassing'

Na een carrière als hoofd van het ingenieursbureau bij de gemeente Leiden is Martijn Romijn een compleet andere weg ingeslagen. “Ik was helemaal niet op zoek naar een nieuwe richting. Ik zocht gewoon een baan vergelijkbaar met mijn voorgaande functie."

Volgende >Loopbaan & Ontwikkeling

Help, ik ben liminaal! Gefeliciteerd

Er is een fase waarin je bezig bent los te laten waar je vandaan komt, maar nog niet precies weet waar je naartoe gaat. Je bent liminaal!