Gemeentesecretaris / algemeen directeur

11597 Gemeente Alblasserdam Alblasserdam Vast (W&S) 36 uur p/w

max. € 8.779, – (schaal 15)

Ben jij de toegankelijke verbinder die stevig in haar/zijn schoenen staat, gestructureerd te werk gaat en vol enthousiasme uitkijkt naar een nieuwe uitdaging?

Organisatie Alblasserdam

Alblasserdam heeft ruim 20.000 inwoners. Het is een bedrijvig en karaktervol dijkdorp met een krachtig arbeidsethos. Er is een sterke sociale gemeenschapszin met levensbeschouwelijke diversiteit. Alblasserdam is onderdeel van het strategisch belangrijke Drechtsteden en ligt in het poldergebied Alblasserwaard. De gemeente Alblasserdam werkt samen met haar inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We werken aan het collegeprogramma “Samen zijn we Alblasserdam”. De gemeente is een organisatie in beweging die te werk gaat vanuit de kernwaarden verbindend, betrokken, verantwoordelijk, gedreven en met lef. Waarbij Alblasserdam zich verder ontwikkelt naar een wendbare organisatie; die flexibel inspeelt op de veranderende vraag en nieuwe behoeftes van de maatschappij. Zie hier het organogram.

Bestuur

De gemeenteraad van Alblasserdam heeft 19 zetels, verdeeld over 6 fracties. Het college bestaat naast de burgemeester uit vier wethouders van respectievelijk VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Dit college is twee jaar geleden gestart en een jaar later is er ook een nieuwe burgemeester aangesteld. De sfeer binnen dit college is prettig en collegiaal. De diverse portefeuilles worden integraal besproken, scherp op de inhoud, maar warm op de mens. Het college is goed in balans. Bij bestuurlijke keuzes is kwaliteit altijd het uitgangspunt.

Organisatie

De gemeente Alblasserdam is een kleine organisatie met ongeveer 100 vaste medewerkers en een aantal externe medewerkers. De lijnen zijn kort en iedereen is gemakkelijk aanspreekbaar. De afgelopen jaren is er een nieuwe fase ingegaan als het gaat om organisatieontwikkeling. Het integraal werken in verschillende teams, het benutten van talent en persoonlijke ontwikkeling staan centraal.

Opgave

Als onze nieuwe gemeentesecretaris kom je terecht in een warme en betrokken organisatie. Primair gaat je aandacht uit naar de volgende drie opgaven die je verder gaat opzetten, uitbouwen en, waar nodig, bijsturen.

Organiseren continuïteit en integraliteit

In het huidige management team werken momenteel meerdere betrokken interim professionals. Wanneer je geland bent in jouw nieuwe functie bouw je dit team verder uit met vaste medewerkers voor het waarborgen van specialistische kennis in de organisatie. Met dit stabiele, duurzame en complementaire team ga je de organisatie verder ontwikkelen en verder bouwen aan integraal samenwerken.

Aansturen op rolvastheid en het verder uitbouwen van een stevige organisatie

De gemeente Alblasserdam is betrokken bij de lokale behoeften en is door nauw verbonden te blijven met inwoners, bedrijven en partners in staat om het verschil te maken. De medewerkers van de ambtelijke organisatie zijn gedreven en betrokken. In jouw nieuwe functie krijg je ruimte om vanuit de bestaande visie verder vorm te geven aan de organisatie. Hierin stuur je, met oog voor resultaten, aan op duidelijke prioriteiten en rolvastheid binnen de diverse teams.

Regionale relaties onderhouden en Alblasserdam krachtig positioneren

Als kleine gemeente in de Drechtssteden doet de gemeente Alblasserdam het goed. Dit willen we vasthouden. De goede relatie met andere gemeentes in de regio onderhouden is daarom essentieel voor deze functie, evenals het zijn van een ambtelijke voorbeeldfunctie. Als gemeentesecretaris ben je daarom iemand die naar buiten treedt.

Een verdiepingsslag slaan aan de recente wijzigingen op gebied van ICT, verdere stappen zetten in de basis op orde hebben en houden, en de bepaling van de financiële koers zitten dagelijks in jouw takenpakket.

Over jouw rollen

Gemeentesecretaris

Met veel energie, gezonde ambitie en goede samenwerking als basis, voer jij als gemeentesecretaris de taak van eerste adviseur uit. Oplossingsgericht, toegankelijk en kritisch weet jij wanneer je het best kunt meevaren op de expertise van de organisatie, maar ook wanneer je medewerkers een spiegel kunt voorhouden hoe inspirerend te adviseren. Je vervult in een open en uitnodigende wijze de rol van bestuurder in de zin van de Wet op de Ondernemingsraden.

Algemeen directeur

Als directeur draag je verantwoordelijkheid voor de ambtelijke organisatie. Vanuit een dienende leiderschapsstijl neem je de organisatie mee in jouw visie voor de toekomst. Toegankelijk, betrokken en gedreven draag je de verantwoordelijkheden die horen bij deze uitdagende functie. Je bent creatief en denkt in mogelijkheden.

Afdelingshoofd

Je vervult de rol van afdelingshoofd van de teams Veiligheid, Bestuur en Bedrijfsvoering, Financiën en Control en Ondersteuning.

Wie ben jij?

Je hebt academisch werk- en denkniveau en bestuurlijke en managementervaring in de publieke sector. In de rol van gemeentesecretaris ben je een boegbeeld voor de organisatie met een van nature breed profiel waarin je situationeel schakelt. Je identificeert je met de kernwaarden gedreven, betrokken, verbindend, verantwoordelijk en met lef. Verder komen de volgende persoonlijke kenmerken en drijfveren in jouw profiel naar voren:

  • Je bent een echte verbinder en teambuilder die ieders krachten bundelt en successen viert, maar ook, waar nodig, een spiegel voor kan houden. Je brengt focus aan, creëert duidelijkheid en treedt besluitvaardig op.
  • Je creëert stabiliteit en een sfeer van rust en vertrouwen, bent in verbinding met het college, kan relativeren. brengt positieve energie en stimuleert vernieuwing en persoonlijk leiderschap.
  • Je denkt in mogelijkheden en bent oplossings- en resultaatgericht.
  • Je bent voor iedereen zichtbaar en aanspreekbaar en werkt met liefde en aandacht voor en met mensen. Je hanteert van nature korte lijnen, bent informeel en schakelt rolvast en daadkrachtig tussen alle niveaus.
  • Je beschikt over politiek-bestuurlijke sensitiviteit en hebt gevoel bij de context van Alblasserdam: de samenleving, de regio, de grootte, de dorpssfeer en de cultuur.
  • Je bent scherp op de inhoud, maar warm op de mens: je werkt procesgericht met een rustige, authentieke, open, en toegankelijke basishouding.
  • Het is een pré als je beschikt over gemeentelijke kennis en weet hoe een gemeentelijke organisatie werkt, waarbij je gevoel hebt voor de verschillende rollen.

Arbeidsvoorwaarden

Gemeente Alblasserdam biedt je, afhankelijk van je opleiding en ervaring, een salaris van maximaal € 8.779,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (functieschaal 15). Daarnaast ontvang je een Individueel Keuzebudget (17,05% van het salaris).

Senior adviseur José Brus 073 - 612 06 55
Senior adviseur Bea Halewijn