Directeur Sociaal Domein, Economie en Dienstverlening

10586 Gemeente Hoeksche Waard OUD-BEIJERLAND Vast (W&S) 36 uur p/w

Hoeksche Waard zoekt een stevige en verbindende directeur sociaal domein, economie & dienstverlening die wil bijdragen aan de doorontwikkeling van onze organisatie!

De Organisatie
Op 1 januari 2019 is de gemeente Hoeksche Waard gevormd. De Hoeksche Waard is een eiland, direct verbonden aan de Rotterdamse regio en de Drechtsteden. In de regionale samenwerking is Hoeksche Waard nauw verbonden met zowel de Zuid-Hollandse eilanden als met de Drechtsteden. Het eiland wordt omringd door het Haringvliet, het Hollands Diep, het Spui en de Oude Maas. Verdeeld over veertien dorpen en een aantal buurtschappen, wonen 90.000 inwoners in deze gemeente met polders, dijken, ruimte en karakteristieke dorpen.

De Hoeksche Waard kenmerkt zich door ondernemerszin, duurzame en innovatieve landbouw en hechte en betrokken gemeenschappen. Hier hebben inwoners nog echt ruimte om te wonen, te werken en te recreëren. Tegelijkertijd zijn grote steden en bijbehorende voorzieningen nabij.

Werken voor de Hoeksche Waard betekent werken in een unieke streek, waarbij jij écht het verschil kan maken. In Hoeksche Waard telt iedereen en kijkt men naar elkaar om. Gelijkwaardigheid en denken in mogelijkheden zijn het uitgangspunt. De 950 collega’s die verschillend zijn in karakter, talenten en dromen, hebben een gedeelde passie voor hun werk. Persoonlijke en professionele ontwikkeling staan daarbij centraal.

Opgave
Gemeente Hoeksche Waard is met een bestaansduur van ruim 5 jaar een relatief jonge organisatie. De tijd is aangebroken voor een doorontwikkeling binnen de organisatie, waar jij als nieuwe directeur sociaal domein, economie & dienstverlening een cruciale rol in zal spelen.

Het overstappen van taakgerichte, naar een meer procesgerichte manier van werken
Een van de vraagstukken bij de doorontwikkeling is gericht op meer procesgericht werken, en stevige sturing op resultaat. Dit houdt in dat je balans weet te creëren tussen beleid en uitvoering, terwijl je ketengericht kijkt. Samen met je collega directeur in het fysieke en veiligheidsdomein, de directeur bedrijfsvoering en natuurlijk de gemeentesecretaris/algemeen directeur werk je verder aan een resultaatgerichte organisatie die in staat is het collegiale bestuur de integrale verantwoordelijkheid te laten dragen. Jouw investering in de organisatie draagt bij aan de noodzakelijke transformatie tot een warm-zakelijke cultuur, terwijl de korte lijntjes behouden blijven, en een duidelijke structuur bijdraagt aan de integrale besluitvorming.

De regiopositie
De Hoeksche Waard heeft in het Sociaal Domein te maken met diverse regio’s. Dat betekent dat je als directeur overzicht moet houden op de verschillende opgaven en hierop strategisch moet adviseren. Het invullen en het in kaart brengen van de regionale positie is een organisatorisch vraagstuk waar jij direct mee te maken hebt. Je draagt bij aan de ambitie om impact te maken op de omgeving Hoeksche Waard, maar ook op de Zuid Hollandse eilanden en Drechtsteden.

Kostenbeheersing binnen het sociaal domein
Als directeur sociaal domein ben je verantwoordelijk voor de resultaten van je teams. Je bent je daarvan bewust en zorgt voor de middelen die daarbij horen. Je weet op het juiste moment vragen over kostenbeheersing op de juiste tafel te brengen, bijvoorbeeld politiek-bestuurlijk, uitvoeringstechnisch of collegiaal in het directieteam.

Over jouw rollen
Als directeur draag je bij aan gezonde concernsturing. Je bent een sparringpartner voor je collega’s, de gemeentesecretaris en het bestuur. Je draagt de koers van je directie uit en je weet deze zowel intern als extern te vertalen naar diverse lagen. Je (h)erkent ieders talenten en zet die ten volle in. Je staat voor de prestaties van je teammanagers en hun medewerkers. Tegelijkertijd ben je duidelijk naar je teammanagers als het gaat om de te behalen resultaten en spreek je hen daar ook op aan. Dit verwacht je ook van je teammanagers richting de medewerkers. Het sturing geven aan processen zit in je DNA.

Wie ben jij?
Je hebt academisch werk- en denkniveau en ruime ervaring als leidinggevende op directeursniveau. Verder komen de volgende persoonlijke kenmerken in jouw profiel naar voren:

Je toont natuurlijk leiderschap, bent zichtbaar, toegankelijk en open. Je staat voor je managers en weet die goed aan te sturen.

Je bent duidelijk voor bestuurders, en beschikt over politiek-bestuurlijke sensitiviteit en lenigheid.

Je bent hard op resultaat en duidelijk op de mens. Je weet bestaande patronen bespreekbaar te maken en waar nodig te doorbreken, en inspireert om de gekozen vernieuwing in te zetten.

Je bent een echte verbinder die de vertaalslag kan maken tussen de vele spelers binnen en buiten de organisatie.

Je werkt procesgericht met een rustige, authentieke, open, en toegankelijke basishouding.

Je bent in staat om te relativeren en draagt positiviteit uit.

Je denkt drie stappen vooruit en kunt anticiperen op de behoeftes van jouw team en die van onze organisatie. Hierdoor kun je tijdig bijsturen en op voorhand adviseren en jouw team helpen prioriteren.

Je bent snel denkend, innovatief, oplossingsgericht en durft autonoom te denken.

Je weet in de meest diverse en uitdagende situaties kalm te blijven.

Arbeidsvoorwaarden
Gemeente Hoeksche Waard biedt je, afhankelijk van je opleiding en ervaring, een salaris van maximaal € 9.614,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (functieschaal 16). Daarnaast ontvang je een Individueel Keuzebudget (17,05% van het salaris), kun je gebruikmaken van een intern opleidingsaanbod (Hoeksche Campus) en is tijd en plaats onafhankelijk werken een belangrijk uitgangspunt van de gemeente.

Contact en informatie procedure
De procedure wordt begeleid door Zeelenberg. Meer informatie over deze functie? Neem contact op met Wilma Atsma of Raymond Kroek via ons kantoor in ’s-Hertogenbosch, 073 – 612 06 55.

We zien jouw sollicitatie inclusief curriculum vitae en motivatiebrief graag uiterlijk 1 april 2024 tegemoet. Je kunt online solliciteren via zeelenberg.nl/vacatures/directeur-sociaal-domein-economie-en-dienstverlening-10586/. We zijn benieuwd naar wie je bent en wat jou drijft.

De data van de procedure zijn:
Persoonlijke presentatie (door kandidaten) – maandag 15 april 2024
1e verdiepende gespreksronde  – donderdag 18 april 2024
2e verdiepende gespreksronde – donderdag 25 april 2024
Klikgesprek – 29 April 2024

Een assessment maakt mogelijk deel uit van de procedure.

Associé Wilma Atsma