Directeur Concern

11692 Gemeente Zuidplas Nieuwerkerk aan den IJssel Vast (W&S) 36 uur p/w

(Schaal 15, max. € 8.779)

Maak jij samen met jouw collega’s impact in een hard groeiende gemeente midden in de Randstad? Als Directeur Concern werk je aan het versterken van de bedrijfsvoering en dienstverlening en bouw je aan een stevig fundament voor de groei van de gemeente. Zo creëer jij een toekomstbestendige plek voor alle mensen in Zuidplas.

Daarom kies je voor Gemeente Zuidplas:

 • Je wilt werken in een gemeente die flink is gegroeid en de komende jaren van 45.000 naar 70.000 inwoners zal gaan. Samen met je collega’s wil je ook de groei als organisatie mogelijk maken.
 • Je vindt het een uitdaging om de bedrijfsvoering te versterken en de dienstverlening en de Planning & Control cyclus kwalitatief beter te maken.
 • Je krijgt de vrijheid en ruimte in je werk om je te ontwikkelen. Het gemeentehuis van Zuidplas is helemaal bij de tijd en gericht op samenwerken en ontmoeten.

Wat ga je doen?

Als directeur Concern maak je deel uit van het directieteam, dat bestaat uit de gemeentesecretaris, Directeur Opgaven & Gebiedsontwikkeling en jij. Je werkt nauw samen met deze collega’s om de integrale verbinding te leggen en vast te houden tussen de concern-organisatie, de opgaven die er liggen en het College.

Zuidplas is een fusiegemeente van vier dorpen, waar de ambitie ligt om er een vijfde aan toe te voegen. Door de ligging van de gemeente tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda, heeft Zuidplas genoeg grootstedelijke vraagstukken. Ook is Zuidplas zowel politiek als geografisch een interessant speelveld. De omgeving is sterk in beweging en de netwerkmaatschappij vraagt om een goed samenspel met relevante partners in Zuidplas, de regio en daarbuiten.

Bedrijfsvoering en dienstverlening versterken

Jouw grootste opgave ligt bij het versterken van de bedrijfsvoering en dienstverlening, zodat de organisatie fit is voor de groei die in gang is gezet voor de komende jaren. In 2021 heeft de organisatie door het Concernplan Zuidplas Groeit! een behoorlijke transitie doorgemaakt. Dit heeft grote impact gehad op de organisatiestructuur en de werking van de organisatie. De organisatie groeit hard, is volop in ontwikkeling en heeft bijsturing nodig. Net als veel gemeenten wordt ook Zuidplas geconfronteerd met verloop en kennisverlies. Als Directeur Concern ben jij samen met het gehele management verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling van de organisatie, de basis weer op orde krijgen en te zorgen dat kennis en werkprocessen beter geborgd worden. De rol en randvoorwaarde van een stevige positionering van onze informatievoorziening is hierbij cruciaal.

Ook kom jij samen met de clustermanagers tot oplossingen om de dienstverlening orde te brengen, waardoor de kwaliteit hiervan goed is /verbetert: je werkt aan de problemen die vanaf de frontoffice tot aan de backoffice voorkomen en je vergeet daarbij niet de basisadministraties. Jij hebt snel door waarom zaken niet optimaal functioneren en hoe ze beter kunnen. Je fungeert regelmatig als opdrachtgever van opgaven of projecten en je contracteert aan de voorkant wat er aan het eind van een opgave of project opgeleverd moet worden.

Strategisch Adviseur voor college

Daarnaast stuur je (bij) en regisseer je in de uitvoering van besluiten en de afstemming tussen de Concern-organisatie en het college. Daarin lever je, vanuit een strategisch kader, advies en bijstand aan het bestuur. Je bent politiek en maatschappelijk betrokken en kijkt met openvizier naar vragen die voorbijkomen vanuit het bestuur of de inwoners en ondernemers.

Organisatie

De cultuur van Zuidplas wordt omschreven als een hardwerkende en gedreven organisatie. De lijnen zijn kort en de omgeving is dynamisch. De werknemers zijn gemotiveerd en er zijn relatief veel jonge werknemers met interessante en nieuwe ideeën. Zuidplas heeft een grootstedelijke aanpak met een dorps karakter. Het is een platte organisatie met weinig leidinggevende lagen, waardoor er verantwoordelijkheid en ruimte wordt gegeven aan de inhoudelijke experts. Jij geeft direct leiding aan een aantal (nieuwe)clustermanagers, zie organogram. Samen met hen bouw je aan stevige clusters Zuidplas.

Tot slot bouw je aan het zijn van een aantrekkelijke werkgever: je wil de kennis en kunde van je mensen aan boord houden en nieuwe mensen aan Zuidplas verbinden.

En wie ben jij?

Je komt terecht in een organisatie die nog niet af is en jij ziet het als een uitdaging om hieraan te bouwen. Op de eerste plaats kun je focus aanbrengen en ben je niet bang om dingen anders te doen dan ze altijd zijn gedaan. Je toont lef en wil out of the box denken. Zo geef je samen met de directie en clustermanagers inhoud aan wat er gedaan moet worden. Je hebt een coachende voorkeursstijl, bent gericht op groei en ontwikkeling en geeft anderen hiervoor de ruimte. Je investeert in de samenwerking met je collega’s en integraal werken en denken zit in je DNA.

Verder weet je de vinger de op de zere plek te leggen en doet gevraagd en ongevraagd verbetervoorstellen en pleegt zo nodig interventies om de organisatie bij te sturen. Je durft duidelijk te zijn en knopen door te hakken, maar blijft verbindend en kenmerkt je als warm-zakelijk.

Als directeur stuur je uiteraard op resultaat, maar je bent ook een belangrijke factor in het creëren van een fijn werkklimaat. Je hebt daarom humor, weet te relativeren en weet ook ‘de mens achter de mens’ aandacht te geven.

Als je je bovendien herkent in de volgende kenmerken, horen we graag van je!

 • Je hebt wo werk- en denkniveau;
 • Ervaring met leidinggeven aan leidinggevenden; het is een pré wanneer deze ervaring in een politiek-bestuurlijke context binnen de (gemeentelijke) overheid is;
 • Aantoonbare affiniteit en een frisse blik op het gebied van openbaar bestuur, organisatieontwikkeling, veranderkunde en/of bedrijfsvoering en dienstverlening;
 • Je hebt een heldere visie op organiseren en ontwikkeling.

Wat biedt Zuidplas jou?

 • Een salaris tot €8.779,- bruto per maand o.b.v. 36 uur (schaal 15);
 • Een Individueel Keuze Budget van 17.05% van het bruto jaarsalaris dat je helemaal naar eigen wens kan inzetten. Denk hierbij aan de mogelijkheid van het laten uitbetalen of het kopen van extra vakantiedagen;
 • Een contract van een jaar met zicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd;
 • Hybride werkmogelijkheden en de flexibiliteit om je werktijden in te richten zoals dat bij jou past;
 • Een goede werk-privébalans en vijf weken vakantie bij een fulltime werkweek zodat je even goed tot rust kunt komen;
 • Toegang tot de Zuidplas Academie waar je tal van trainingen en cursussen kunt volgen, zodat je je kunt blijven ontwikkelen;
 • Een reiskostenvergoeding van € 0.19 per kilometer, tot 30 kilometer enkele reis. Maar kom je met het Openbaar Vervoer, dan krijg je een NS Businesscard om naar je werk te reizen;
 • Een smartphone en laptop zodat je overal je werkt kunt doen. In het gemeentehuis staan elektrische fietsen voor je klaar om op werkafspraken te komen;
 • Pensioenregeling via het ABP waarbij gemeente Zuidplas 70% van jouw pensioenopbouw betaalt;
 • Een thuiswerkvergoeding van € 3,- netto per dag en voldoende faciliteiten om thuis je werkplek in te richten.

Contact- en informatieprocedure

De procedure wordt begeleid door Zeelenberg. Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Esther Dijkstra, Wouter Nijland of Josanne Algera via 073 – 612 06 55.

We zien jouw sollicitatie inclusief curriculum vitae en motivatiebrief graag uiterlijk 20 mei 2024 tegemoet. Je kunt online solliciteren via de oranje button op deze pagina (rechtsonder).

We zijn benieuwd naar wie je bent, wat je drijft en wat je kunt.

De data van de gesprekken in de procedure zijn gepland:

 • Week 21: adviseurs voeren oriënterende gesprekken met kandidaten
 • Week 22: cv-presentatie (door adviseurs Zeelenberg)
 • 3 juni 2024: persoonlijke presentatie (door kandidaten)
 • Week 23/24: 1e verdiepende gespreksronde
 • Week 24/25 : 2e verdiepende gespreksronde

Een ontwikkelassessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Voor het downloaden van de vacature: klik hier

Senior adviseur Esther Dijkstra 06 82 07 77 07
Senior adviseur Wouter Nijland 06 579 852 94