Afdelingsmanager Economie

10295 Gemeente Den Haag Den Haag Vast (W&S) 40 uur p/w

die samen met de afdeling Economie wil bouwen aan de economische ontwikkeling van Den Haag en daarmee aan een mooie, leefbare stad.

Den Haag groeit. De komende jaren komen er 100.000 inwoners bij en worden er 80.0000 woningen gebouwd. Om te zorgen dat er voldoende werk is voor die nieuwe inwoners, ligt er ook een flinke groeiopgave voor de Haagse economie. Voldoende ruimte voor ondernemen, om de economie te laten groeien, is daarmee één van de grootste opgaven voor de gemeente. De afdeling Economie werkt aan een zo aantrekkelijk mogelijk vestigingsklimaat voor bedrijven in alle delen van de stad, toeristen, studenten, expats en investeerders.

Daarnaast ligt er een belangrijke opgave om de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers, van zzp’ers tot grote bedrijven, verder te verbeteren. Het doel is om de optimale omstandigheden te creëren voor bedrijven, van groot tot klein, en daarmee de economische ontwikkeling te stimuleren en zoveel mogelijk werkgelegenheid te creëren.

Als afdelingsmanager Economie neem je het voortouw in het realiseren van dit doel. Samen met de medewerkers van de afdeling laat je de Haagse economie verder groeien en zorg je ervoor dat ondernemers het gevoel hebben dat de afdeling Economie voor hen klaarstaat en hen helpt te groeien. De economische visie en bijbehorende uitvoeringsagenda dienen daarbij als uitgangspunt.

Wat ga je doen?
Jij bent eindverantwoordelijk voor de afdeling Economie (ca. 75 collega’s). Je geeft direct leiding aan een relatief jong managementteam (MT) met drie teammanagers (in de toekomst worden dit er vier) en drie strategen. Je volgt wat er speelt in de stad en in de gemeenteraad en weet proactief in te spelen op actuele vraagstukken. Je bent een sparringpartner voor het MT van de afdeling, de directeur Ruimte & Economie en de wethouders die zich inzetten voor de economische ontwikkeling van de stad. Je bent verantwoordelijk voor het uitzetten van de strategische koers van de afdeling. Vanuit vertrouwen in de professionaliteit van je MT en medewerkers haal je het beste uit hen en stimuleer je teamontwikkeling en teamprestaties. Je stimuleert het MT samen op te trekken en elkaars talenten en kwaliteiten optimaal te benutten.

Jij bent het boegbeeld van deze ondernemende en innovatieve afdeling. Jij zorgt ervoor dat economie op de agenda staat, in de breedte van de organisatie én in de stad. Je draagt uit wat de kansen zijn voor bedrijven om zich te vestigen in Den Haag. Dit doe je door middel van netwerken en deelname aan congressen. Koepelorganisaties, belangenorganisaties, maar ook individuele bedrijven weten jou snel te vinden en voelen zich gehoord ten aanzien van de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers. Zowel op directie als bestuurlijk niveau, maar ook richting gemeentelijke uitvoeringsorganisaties, werkgevers en andere partijen ben je een stevige gesprekspartner. Je bent ambassadeur van de afdeling en weet die op de kaart te zetten binnen de gemeentelijke organisatie. Je staat voor de mensen in de afdeling en de producten die zij leveren en weet waar je het over hebt. Daarbij verlies je de bredere ontwikkeling van de stad Den Haag niet uit het oog.

Over de afdeling Economie
De afdeling Economie is onderdeel van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO). Het aandachtsgebied is breed: van ondersteuning aan startende ondernemers tot strategische visies op de ontwikkeling van de stad. Van het versterken van de Haagse economische clusters en sectoren Security, Impact Economy, Legal & Policy en toerisme, het accountmanagement van bedrijven, de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers tot dossiers als horeca, hotels, congressen en evenementen. Samenwerken met ondernemers, instellingen, koepelorganisaties en andere overheden staat voorop.

Bij de afdeling Economie werken professionals die bezig zijn met de ontwikkeling van de Haagse economie. Er heerst een grote mate van professionaliteit en zelfstandigheid. De afdeling wordt gekenmerkt door haar dynamiek en de relatief jonge collega’s. De sfeer is goed. Het is een hechte club; gedreven met een gedeelde passie voor de stad.

Wie ben jij?
Naast academisch werk- en denkniveau heb je lijnmanagement ervaring en ervaring met complexe samenwerkingsverbanden. De context van stedelijke economie is voor jou niet nieuw. Onderstaande persoonskenmerken komen nadrukkelijk naar voren in jouw profiel:

 • Je bent een verbindende leidinggevende, je geeft ruimte aan medewerkers en zet een goed team neer.
 • Je bent je bewust van de kracht van de stad Den Haag, weet waar de aandachtspunten liggen, bent politiek sensitief, resultaatgericht en ondernemend.
 • Je bent een schakel tussen gemeente, ondernemers, bedrijven en de stad. Maar ook intern heb je een verbindende rol tussen de verschillende afdelingen en diensten.
 • Oplossingsgericht als je bent, krijg je zaken voor elkaar en los je knelpunten op. In de hectiek van de dag weet je het hoofd koel te houden en straal je rust uit.
 • Je bent authentiek en staat stevig in je schoenen.
 • Je bent een uitstekende netwerker en in staat om een gesprekspartner voor bestuurders te zijn.
 • Als boegbeeld van de afdeling weet je te enthousiasmeren, te verbinden en ontwikkelingen te (helpen) duiden.

Arbeidsvoorwaarden
Gemeente Den Haag biedt je, afhankelijk van je opleiding en ervaring, een salaris van maximaal € 8.381,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 15). Daarnaast ontvang je een individueel keuzebudget van 17,05% van je salaris.

Contact- en informatie procedure
De procedure wordt begeleid door Zeelenberg. Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met José Brus of Methanie van der Lee via 073 – 612 06 55.

Wij zien jouw sollicitatie inclusief curriculum vitae en motivatiebrief graag uiterlijk 26 november 2023 tegemoet. Je kunt online solliciteren via de button rechts op deze pagina. We zijn benieuwd naar wie je bent en wat je drijft.

De data van de gesprekken in de procedure zijn gepland.

 • Week 48 adviseurs voeren oriënterende gesprekken met kandidaten
 • 4 december 2023 cv-presentatie (door adviseurs Zeelenberg)
 • 6 december 2023 persoonlijke presentatie (door kandidaten)
 • 13 december 2023 1e gespreksronde
 • 14 december 2023 2e gespreksronde

Een assessment maakt mogelijk onderdeel uit van de procedure.

Secretaresse Jeannette op den Buijs 073 - 612 06 55