Concerncontroller

Concern controller(36 uur per week) 

‘Critical friend’ die onze organisatie verder helpt professionaliseren 

Op weg naar Molenlanden

Gemeente Molenlanden is dé ideale werkgever voor mensen die houden van vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Wij werken bijvoorbeeld écht plaats- en tijdonafhankelijk. Je bepaalt zelf waar je werkt en wanneer je werkt. Ook krijg je alle ruimte om inhoud te geven aan je nieuwe baan. Jouw ideeën zijn meer dan welkom.

We gaan uit van zelforganisatie: teams nemen verantwoordelijkheid voor de eigen werkzaamheden, monitoren hun prestaties en passen waar nodig hun werkstrategie aan. Zij luisteren naar wat de ander nodig heeft en zien win-win-oplossingen. Het gaat om partnerschap en samenspel. 

Spreekt onze manier van werken je aan? Dan komen we graag snel met je in gesprek. 

Gemeente Molenlanden

De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard gaan op 1 januari 2019 samen verder als gemeente Molenlanden. Een innovatieve plattelandsgemeente in de Zuidelijke Randstad met een grenzeloze ambitie. We gaan voor een vijf sterren-dienstverlening, waarbij we actief aanwezig zijn in de twintig karakteristieke kernen. We verbinden ons met 43.500 inwoners en ondernemers door hen te ontmoeten, kennis te delen, samen oplossingen te vinden en elkaar te inspireren. En natuurlijk kijken we over de grenzen van onze groene oase en werken we samen met partners in de regio en daarbuiten.  

De uitdaging

Als gemeente willen we excelleren om onze inwoners maximaal van dienst te zijn. Hoe groot is onze toegevoegde waarde? Zijn we op koers of moeten we bijsturen? Jij zorgt dat betrouwbare informatie op tafel komt om deze kernvragen te beantwoorden. 

Hiervoor praat je onder meer met je directieleden, het bestuur, collega’s binnen onze gemeente, samenwerkende partners in de regio en inwoners van Molenlanden.

We werken met zelforganiserende vakteams die onder meer een control-taak hebben. Je bent er goed in om mensen te helpen op een gedegen manier verantwoording af te leggen. Daarvoor laat je  mensen het nut en de noodzaak ervaren van ‘het goed kunnen verantwoorden’, waarom bepaalde gegevens zo belangrijk zijn en hoe deze het beste toegankelijk gemaakt kunnen worden. Het is je tweede natuur om mensen soepel mee te nemen.

Sturingsinformatie bestaat uit meer dan een reeks cijfers. Jij kijkt in de ‘breedte’, weet voor welke opgaven onze samenleving staat en wat onze organisatiedoelen zijn. Daarom stuur je mensen om ‘getallen en inhoudelijke doelen laten leven’ in cases en story’s, zodat management en bestuur gedegen besluiten nemen. Hierbij hoort ook het opzetten van een systeem voor risicomanagement, het stimuleren van het bewustzijn voor risico’s en het definiëren van beheersmaatregelen.

Een dag uit je nieuwe leven…

Hoe een werkdag eruit kan zien? ’s Ochtends ontmoet je een wethouder die wil sparren over een complex dossier. Hoe gaan we om met de aanleg van het breedbandinternet qua financiën en inkoop? Wat zijn de daarbij behorende risico’s en de te nemen processtappen naar college en raad? Je hebt je gedegen voorbereid en jullie nemen samen de mogelijke scenario’s door. 

Daarna stap je op de fiets. In het dorpshuis van Giessenburg heb je een overleg over de WMO met cliëntenraden en enkele gebruikers. Dit om de complexiteit van enkele vraagstukken zelf te ervaren. Het gaat er gemoedelijk aan toe; de ervaringen van de gebruikers raken je. Je hebt na dit betekenisvolle gesprek nog net tijd voor een broodje met een collega, want vanmiddag staat een gesprek met de gemeentesecretaris op de planning. Ze wil, na enkele recente incidenten bij andere gemeenten, weten of het waarborgen van de privacy nu met deze kennis goed is geregeld binnen de organisatie. Je besluit hierna naar huis te gaan om je te storten op de kosten voor Jeugdzorg die als openeindregeling niet uit de hand mogen lopen. Dit terwijl bestuurlijk recent nogmaals benadrukt is dat niemand buiten de boot mag vallen. Morgen spar je hierover met de professionals. Aan het einde van de middag doe je mee met een dialoog-training van de gemeente breed opgezette ‘Leertuin’. Leuk die tips om nog beter aan te sluiten bij de inwoners. Het helpt je ook bij de vormgeving van de intervisie die je verzorgt met de controllers die in elk team een plek hebben. Vanavond samen koken met vrienden. ‘Wat zie jij er vrolijk uit,’ krijg je te horen. ‘Ik heb een baan, waar ik energie van krijg. Ik kan er mijn kennis en creativiteit in kwijt, ’zeg je.  

Dit ben jij

Graag zien we een afgeronde (masteropleiding) bedrijfseconomie, bedrijfskunde, informatica, rechten of politicologie. Minimaal HBO plus niveau of wetenschappelijk. Maar het gaat ons ook om je ervaring, mentaliteit en stevige, en vooral inspirerende persoonlijkheid. Je werkt nu bij de overheid of in het bedrijfsleven, waar de hele organisatie je werkterrein is. Ook hier heb je een onafhankelijke rol als ‘critical friend’, kun je klussen zowel zelfstandig klaren als collega’s laten beseffen dat hun bijdrage belangrijk is om tot de juiste verantwoording te komen. Door deze gezamenlijke inspanning voorzie je bestuurders van excellente informatie. 

Mensen luisteren graag naar je, omdat je zaken beeldend vertelt en focust op wat er echt toe doet. Collega’s ervaren je als een fijne gesprekspartner, juist omdat je kritisch bent en messcherp uit de hoek kunt komen. Iedereen weet dat het je intentie is om mensen te ondersteunen om zichzelf en dus de hele organisatie naar een hoger plan te brengen. 

Aanbod

Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris maximaal € 5.984,- bruto per maand (CAR-UWO schaal 13) bij een 36-urige werkweek. Daarnaast ontvang je 17,05% van je salaris in de vorm van een individueel keuzebudget (IKB) waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens kunt inrichten. Verder biedt de gemeente een aantrekkelijk werkklimaat met aandacht voor loopbaanontwikkeling, de gebruikelijke secundaire arbeidsvoorwaarden conform de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Regeling (CAR) en Uitwerkingsovereenkomst (UWO). 

Contact en informatie procedure

De werving en selectie voor de functie van concerncontroller is een co-productie tussen de gemeente Molenlanden en Zeelenberg. Voor nadere informatie over de vacature kun je contact opnemen met Wouter Nijland van Zeelenberg, 073-612 06 55. We zien je sollicitatie inclusief curriculum vitae en motivatiebrief – waarin je jouw kijk op de rolinvulling van concerncontroller koppelt aan je persoonlijkheid, drijfveren en ambities – graag uiterlijk maandag 3 december tegemoet. Je kunt online solliciteren via de reageer-link op deze pagina. 

De eerste gesprekken zijn gepland op maandag 10 december 2018. De tweede gesprekken zijn gepland op donderdag 20 december 2018.