Manager Operations

Een stevige managementopgave binnen een groot organisatieonderdeel dat zich richt op onderhoud en assetmanagement, waarmee jij bijdraagt aan de doorontwikkeling naar een professionele, efficiënte en transparante uitvoering, organisatie?

De wereld van de waterschappen is volop in ontwikkeling. De komende jaren zal dat niet anders zijn. Dat geldt ook zeker voor het Hoogheemraadschap van Rijnland, het oudste waterschap van Nederland dat zowel de provincie Zuid-Holland als Noord-Holland beslaat en uit zowel kustgebied als grootstedelijk gebied bestaat. Rijnland staat voor mooie, grote inhoudelijke- en professionaliseringsopgaven. Je komt dan ook niet in een gespreid bedje terecht en kunt echt aan de slag met je ontwikkel- en verandervaardigheden.

Organisatie en management
Als manager Operations ben je onderdeel van het relatief nieuwe managementteam van de Directeur Water, samen met de manager/opdrachtgever Grote Projecten, de manager Strategie en Omgeving (te werven), drie resultaatmanagers en een strategisch adviseur/secretaris.

Je stuurt 11 specialistische teamleiders aan die werken aan Beheer en Bedienen (zuiveringsinstallaties en watersystemen: 6 teams) en Onderhoud (5 teams). Deze teams hebben gezamenlijk de asset-rol van “asset service provider”, dat wil zeggen ze leveren alle diensten om de assets van Rijnland te realiseren, onderhouden, beheren en bedienen. De services op onderdelen worden geleverd door de teams en jij bent verantwoordelijk dat de teams samen de rol van asset service provider naar volle tevredenheid uitvoeren. Binnen de organisatie heerst een sfeer van hard werken, actiegerichtheid en grote betrokkenheid bij het eigen vakgebied.

Opgaven, verwachtingen en verantwoordelijkheid
In deze uitvoeringsorganisatie van Rijnland werken zo’n 300 mensen dagelijks aan het beheer en onderhoud van de vele assets. 2022 is een kantelpunt voor een aantal grote inhoudelijke en procesopgaven, waaronder:

 • Het transitieproces voor de onderhoudsorganisatie: van correctief naar preventief/risico-gestuurd werken. Dit is een stevige omwenteling en een randvoorwaarde voor Rijnland om haar taken efficiënt en effectief uit te kunnen blijven voeren. Momenteel ligt voor de vorming van het nieuwe managementteam Water een adviesaanvraag bij de Ondernemingsraad. Onderdeel van deze adviesaanvraag is de span of control van de manager operations van 11 teams;
 • Versterken van het veiligheidsbewustzijn binnen het primaire proces;
 • Assetmanagement op orde; processturing hernieuwd inrichten;
 • Doorontwikkeling van het management; samen met de teamleiders bewaak je de balans tussen resultaatafspraken en mensen/middelen. Je maakt afspraken over de ontwikkeling van de teams en begeleidt hen hierin. Je stuurt op rolvastheid, strategische samenwerking en digitale transformatie.

Het vraagt een balans tussen zorgdragen voor het optimaal functioneren van de assets voor schoon water en droge voeten én werken aan doorontwikkeling naar een mooie, soepele en effectieve nieuwe procesinrichting van de uitvoeringsorganisatie. Gelet op diverse ontwikkelrichtingen zorg je voor duidelijkheid in huidige en toekomstige rollen en verantwoordelijkheden. Jij pakt leiderschap op de aansturing en leidt de vele ontwikkelingen en veranderingen in goede banen.

Op directie -en bestuursniveau lever jij een bijdrage aan de kwaliteitsverbetering en risicoreductie van Onderhoud, Realisatie, Bedienen & Beheren. Daarnaast draag je bij aan de doorontwikkeling van de directie Water. Je legt verantwoording af aan de directeur Water. De bestuursprogramma’s (als klant/ opdrachtgever) definiëren de inhoudelijke resultaten die bereikt moeten worden. Als manager toon jij je een strategisch sparringpartner voor de directie.

Persoonsprofiel
Je heeft een afgeronde HBO/WO opleiding en bewezen managementkwaliteiten en verandervaardigheden. Bij voorkeur in een vergelijkbare type uitvoeringorganisatie, met aantoonbare kennis van/ervaring met assetmanagement.

Jouw leiderschapsstijl:

 • Je bent slagvaardig en weet gemakkelijk te schakelen op verschillende niveaus om resultaten te bereiken;
 • Je weet mensen in beweging te krijgen;
 • Je laat de inhoud bij de mensen en stimuleert persoonlijk leiderschap;
 • Je krijgt dingen voor elkaar; je bent stevig, doortastend en toont lef en durf;
 • Je kunt goed analyseren, prioriteren en beheerst timemanagement;
 • Je bent bestuurlijk sensitief, resultaat- en klantgericht. Je balanceert tussen bestuurlijke ambities en haalbaarheid van de uitvoering.
 • Je draagt met jouw houding en gedrag bij aan het verbeteren van de (veiligheids)cultuur.
 • Je beseft dat resultaat en ontwikkeling van mensen niet los van elkaar staan. Zowel ontwikkeling als resultaat staan daarmee hoog op je agenda; je zet in op coaching van de mensen/teamleiders en bewaakt de balans tussen ambities en mogelijkheden/capaciteiten.

Arbeidsvoorwaarden

 • Een salaris van minimaal €5.521,- en maximaal € 7.950,- (schaal 15) bruto per maand bij een fulltime dienstverband van 36 uur. Inschaling vindt plaats op basis van opleiding en ervaring;
 • Naast jouw salaris heb je een ruime keuzevrijheid door het Individueel Keuze Budget ter waarde van 21% van het totale maandsalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld extra verlofuren kopen, bouwen aan een (nog) beter pensioen of je kunt het laten uitbetalen als loon. Op fulltime basis kun je per maand 32 extra uren kopen;
 • Aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en daarom biedt men je een persoonlijk opleidingsbudget van € 6.000,- voor 5 jaar;
 • Een zakelijke telefoon en een laptop die je ook privé kunt gebruiken;
 • Een werkweek van 36 uur per week waarin je in overleg met jouw leidinggevende zelf kunt bepalen op welke dagen je werkt en hoeveel uren je per dag maakt.

Contact en informatie
De procedure wordt begeleid door Zeelenberg. Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met José Brus of Wouter Nijland via 073 – 612 06 55.

We zien jouw sollicitatie inclusief curriculum vitae en motivatiebrief graag uiterlijk zondag 20 februari 2022 tegemoet. Je kunt online solliciteren via de knop op deze pagina. We zijn benieuwd naar wie je bent en wat jou drijft.

De data van de procedure zijn gepland.

Week 8                               Adviseurs voeren oriënterende gesprekken met kandidaten

3 maart 2022                    cv-presentatie (door adviseurs Zeelenberg)

9 maart 2022                   1e selectieronde: persoonlijke presentaties

15 maart 2022                   2e selectieronde: verdiepende gesprekken

21 maart 2022                   3e selectieronde: afrondende gesprekken