(ervaren) Programmamanager

Die doorgewinterd is in programmatisch werken, verbindt en de recent gereorganiseerde organisatie meeneemt in de doorontwikkeling.

De Fryske Marren staat voor een aantal belangrijke opgaven dat vraagt om een integrale aanpak. Denk aan duurzaamheidsontwikkeling, de Omgevingswet, inwonersparticipatie en de doorontwikkeling van het sociaal domein. Na een reorganisatie en de start van een nieuw management is het nu tijd om hiervoor de functie van programmamanager in te zetten. Samen met een collega programmamanager buig jij je vanuit directieperspectief over deze opgaven.

Opgaven en rolinvulling
In het directieprogramma is een zestal thema’s bepaald, dat de komende tijd extra aandacht vraagt. Jij hebt de eerste twee jaar focus op het sociaal domein. Concreet ga je aan de slag met de volgende opgaven, die vooral raken aan de thema’s verbinding binnen het sociaal domein en lokale democratie:

Vormgeven programmamanagement
De rol van programmamanager is relatief nieuw. Vanuit de directievisie geef je mede vorm aan de doorontwikkeling en richting aan de uitvoering van programma’s. Je bouwt aan de structuur van de opdrachten en maakt helder: wat is de opdracht, hoe gaan we het doen; welke structuur is passend voor het bereiken van het doel?

Verbinding
Als programmamanager ben jij gericht op samenhang en zorg je voor verbinding. Je brengt (lopende) projecten bij elkaar, verbindt mensen en thema’s in de breedte van het sociaal domein, bent voortdurend in contact met de vijf teammanagers binnen het domein en de betrokken directeur, zorgt voor aansluiting bij de andere domeinen in de organisatie en houdt de lange termijn altijd in beeld. Ook weet je de samenhang tussen beleid en uitvoering te vergroten en de samenwerking te verstevigen. Feitelijk ben jij de smeerolie tussen alle projecten die op dat moment lopen.

Je neemt een sturende positie in tussen de directie en het management en geeft in nauwe samenwerking met hen vorm aan deze nieuwe functie. Jouw rol is kaderstellend en sturend op proces.

Taken en verantwoordelijkheden

 • Je adviseert de directie rechtstreeks en onderhoudt een relatie met het bestuur.
 • Je geeft vanuit de directievisie mede vorm aan doorontwikkeling en programma’s, stelt kaders en bedt het in in de organisatie. Je maakt een programmaplan.
 • Je houdt totaaloverzicht en weet wat er speelt.
 • Samen met de teammanagers stuur je op resultaat; monitort de voortgang en stuurt bij waar nodig.

Persoonsprofiel
Je hebt WO werk- en denkniveau en hebt ervaring met het leiden van projecten en/of programma’s in een politiek-bestuurlijke omgeving. Je hebt brede affiniteit met de gemeentelijke domeinen en zo mogelijk ook met het sociaal domein. Onderstaande persoonskenmerken komen in jouw profiel uitdrukkelijk naar voren:

 • Je bent gericht op samenwerking; je zoekt actief de interactie op.
 • Je hebt een stevige persoonlijkheid, met natuurlijk overwicht en overtuigingskracht.
 • Je beschikt over organisatie- en politiek-bestuurlijke sensitiviteit, kunt goed luisteren en haalt op wat er leeft.
 • Je voert regie, wilt resultaten behalen en maakt dingen af.
 • Je inspireert en weet mensen mee te nemen; je formuleert heldere doelen, benoemt waar men nu staat en welke stappen te nemen zijn.
 • Je kunt makkelijk schakelen tussen strategie en operatie.
 • Je bent vernieuwend en gebruikt creatieve werkvormen.
 • Je bent transparant en open, motiverend en enthousiasmerend.
 • Je bent onafhankelijk, weet het gezamenlijk belang voor ogen te houden
 • Je stuurt voortvarend, zakelijk en doelgericht op proces, niet op inhoud.
 • Je bent stressbestendig en straalt rust uit.

Arbeidsvoorwaarden
Jij krijgt de ruimte om met het bovenstaande aan de slag te gaan en tot een succes te maken in een organisatie die noflik en betrokken is.

 • Je hebt een aanstelling voor 32-36 uur per week.
 • Je ontvangt – afhankelijk van je opleiding en ervaring – een mooi salaris van maximaal € 6.994,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.
 • Naast het salaris krijg je een vrij te besteden budget. Dit geeft je meer keuzevrijheid en zeggenschap over je geld. Dit keuzebudget is 17,05% van het brutosalaris.
 • Je hebt veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen met opleidingen en trainingen.

Contact en informatie procedure
De procedure wordt begeleid door Zeelenberg. Voor nadere informatie over deze functie kan je contact opnemen met Renske Veenstra of Methanie van der Lee via ons kantoor in ’s-Hertogenbosch, telefoonnummer 073 – 612 06 55.

Wij zien jouw sollicitatie inclusief curriculum vitae en motivatiebrief graag uiterlijk 6 oktober 2021 tegemoet. Je kunt online solliciteren via de oranje button bovenaan deze pagina. We vragen je in je motivatiebrief nadrukkelijk centraal te stellen: jouw visie op de rol van programmamanager en jouw eigen toegevoegde waarde daarin, waarmee je tevens een inkijkje geeft in je persoonlijkheid en drijfveren.

De data van de procedure zijn gepland:

Week 40                                     oriënterende gesprekken met adviseurs Zeelenberg

Maandag 11 oktober 2021           cv-presentatie (door adviseurs Zeelenberg)

Woensdag 13 oktober 2021        1e gespreksronde live bij gemeente De Fryske Marren

Donderdag 14 oktober 2021      2e gespreksronde live bij gemeente De Fryske Marren

Een assessment maakt onderdeel uit van de procedure.