Zeelenberg: De hele mens moet meedoen op het werk
Sanneke Zeelenberg is assessmentpsycholoog bij Zeelenberg, onderdeel van de UMON-groep. Met assessments, talentscans en coaching biedt Zeelenberg Psychologie professionals in de (semi-)publieke sector de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Sanneke: “De hele mens moet meedoen op het werk.”
Door: Irene Campfens
Ontwikkelingsgerichte arbeidsmarkt
Sanneke: “Ik werk nu zo’n twintig jaar als psycholoog op het gebied van arbeid en organisatie. In die tijd heb ik de arbeidsmarkt behoorlijk zien veranderen. Het ‘selectievraagstuk’ wordt steeds minder belangrijk en het ontwikkeltraject juist steeds belangrijker. Daar sluit het motto van Zeelenberg naadloos op aan: ‘mensen maken het verschil’. We kijken naar de behoeften en mogelijkheden van de mensen én de organisaties. We slaan een werving- of selectieopdracht nooit plat tot een eenvoudige opdracht om ‘op papier’ de juiste persoon bij een specifieke functie te vinden.
Je moet op het werk immers als heel mens meedoen, niet alleen met het stukje dat op je cv staat. Alles wat je leert en ontwikkelt, neem je voor je hele leven mee. Het gaat ons daarom om de klik tussen de normen en waarden van de kandidaat en die van de organisatie. Beide partijen moeten zich hierbij op hun gemak voelen, zich ertoe kunnen verhouden. En bovenal: elkaar erin kunnen versterken. Daarom houden we rekening met de hele context: wie, wat, waar, hoe en waarom. Allemaal getalenteerde mensen bij elkaar zetten, maakt nog geen goed team. Het gaat erom dat ze ook gericht zijn op de ander en niet enkel op hun eigen kennis en ervaring.”
Tot de kern komen
Zeelenberg heeft deskundige mensen en goede psychologische instrumenten in huis. “Dat vind ik persoonlijk heel erg leuk. Hierdoor bieden we namelijk selectie, onderzoek en coaching van zeer hoge kwaliteit. We kunnen echt tot de kern komen. Want hoe hoog in de boom en hoe ingewikkeld en strategisch een functie ook is, het gaat het toch om die kern. Het is mooi als kandidaat en organisatie dit snappen, maar nog veel mooier als ze er daadwerkelijk iets mee kunnen. Daar geven wij ze de tools voor.”
“Zo creëren we de gelegenheid om een slag dieper te gaan. Dat sluit veel beter aan bij de huidige arbeidsmarkt, die steeds ontwikkelingsgerichter wordt.”
Intrinsieke motivatie, drijfveren en obstakels
Zeelenberg werkt vanuit de opvatting dat de hele mens moet meedoen op het werk. “De hele mens betekent je talenten en ervaring, maar ook de meer ingewikkelde dingen zoals intrinsieke motivatie, drijfveren en obstakels in je werk. Waarom doe je wat je doet? Wat maakt omgaan met bepaalde situaties toch steeds zo lastig? Wat drijft jou in het werk? Doorbraakcoaching is een psychologische methode die we kunnen inzetten om deze diepere lagen te onderzoeken.
Je hebt je leven lang allerlei strategieën opgebouwd om met dingen om te gaan. Dat is op zich niet slecht. Maar het nadeel is dat je jezelf daarmee aanleert de pijn niet te willen voelen. Normaal gesproken is coaching gericht op het weg willen nemen van pijn bij mensen. Maar het is juist het ervaren van de pijn waar je veel van kunt leren. De pijn vormt de motivatie om het anders te willen doen. Mensen willen niet graag veranderen. Het is ook niet makkelijk, want bij verandering kom je al je ‘eigen dingen’ tegen. Toch moet je voor groei en ontwikkeling dat ongemak aangaan. Want pas als je dat voelt, zie je waar eigenlijk de schoen wringt. Doe je dat niet, dan blijf je last houden van je aangeleerde mechanismes, zoals altijd maar buigen voor dominante collega’s of continu rennen voor collega’s die zelf niks doen. ”
“Dan wordt een oud pijnpunt een belemmering. En precies daarbij kan doorbraakcoaching zeer behulpzaam zijn: belemmerende patronen doorbreken.”
De vier fases van doorbraakcoaching
Een doorbraakcoachingstraject duurt gemiddeld zes tot acht weken en bestaat uit gesprekssessies en huiswerk. Doorbraakcoaching kan zowel individueel als in groepsverband worden ingezet. Dat laatste is bijvoorbeeld in de coaching van een directie- of managementteam dat écht wil groeien met elkaar. Sanneke legt uit: “Doorbraakcoaching kent vier fases. Elke fase heeft eigen kenmerken. We doorlopen in een coachingsstraject alle fases.
- Bewustwording: hoe zit het nou bij mij? Je weet dat er pijn is maar niet precies waardoor en hoe. Je hiervan bewust worden kan wel even confronterend zijn. Dit is precies de bedoeling.
- Keuze: hoe doe ik dat dan? Je leert wat het alternatief betekent voor je overtuigingen, gedrag en de manier waarop je met mensen omgaat.
- Bewust zijn: ik maak bewust mijn keuze en sta daar volledig achter. Vanaf nu ga je het helemaal zelf doen. ‘Vrij leven’ noemen we dat.”
- Alternatief: welk alternatief heb ik? Je krijgt alternatieven aangereikt. Je overweegt deze aan te grijpen. Dan ontstaat er een mogelijkheid om het van binnenuit echt anders te doen.
Zeelenberg maakt groei mogelijk
Sanneke vindt haar werk als assessmentpsycholoog prachtig. “Het is zo mooi om te zien dat we zulke concrete resultaten bereiken samen met de kandidaten en de organisaties. En met concrete resultaten bedoel ik een oprechte klik tussen mens en organisatie. En vooral mensen die blij zijn, trots zijn op zichzelf, groeien, écht op hun plek zitten en met veel plezier hun werk doen. Net zoals ik zelf helemaal op mijn plek ben bij het bureau, bij ‘de familie’. Het blijft bijzonder dat we zo zichtbaar de groei van een ander mogelijk maken.”
Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Of klaar voor een volgende stap in je carrière? Wij komen graag in contact – kijk op zeelenberg.nl of bel naar 073-6120655.
Zet de bestuurlijke pet af bij vernieuwd assessment
Onder het motto ‘Mensen maken het verschil’ zet Zeelenberg zich in voor mensen en organisaties in de publieke sector. Als assessmentpsycholoog helpt Sanneke Zeelenberg medewerkers om hun volle potentieel aan te spreken en organisaties om daar de vruchten van te plukken. Zij vertelt over een nieuwe vorm van assessments voor gemeentesecretarissen.
Anonieme quote (over Psychologie)
“Het gaat eigenlijk om het herstellen van een verbinding met jezelf. Je wordt je bewust van je eigen overtuigingen en ziet hoe die in de weg kunnen zitten. Je herkent primaire reacties die bijvoorbeeld getriggerd worden door angst of spanning. Als het je lukt om die rust te vinden en je ware ik aan te spreken, kom je tot grotere inzichten.
Het gevoel dat je krijgt wanneer je die rust en wijsheid in jezelf kunt aanspreken, dat is pure schoonheid. Ik wist niet eens dat het gevoel bestond, dat het kon. Dus ja, het heeft mijn kijk op het leven veranderd en het is absoluut fundamenteel. Het is zo’n grote openbaring en heeft zo’n grote impact dat ik bijna zou zeggen dat dit onderdeel van ons basisonderwijs zou moeten zijn. Ik gun iedereen deze inzichten.”
Melanie Pasma
Gedrag van mensen vind ik het interessantste dat er is. Wat laten mensen zien? Welke vaardigheden hebben zij in huis en welke persoonlijke eigenschappen liggen daaraan ten grondslag? Kwaliteiten en eigenschappen breng ik graag ik kaart door in gesprek te gaan, door te observeren en door gebruik te maken van gevalideerde psychometrische instrumenten.
Het leuke aan mijn werk is dat ik mensen echt kan helpen door (nieuwe) inzichten te geven. Kandidaten bewuster maken van hun effectiviteit en opdrachtgevers onderbouwd kunnen aangeven wat ze van een kandidaat kunnen verwachten.
Kenmerkend voor mij is dat ik een positieve benadering hanteer. Iedereen heeft kwaliteiten en daar kunnen we verder op bouwen. Ontwikkelruimte is er uiteraard ook en als een kandidaat toch niet geschikt blijkt te zijn voor een bepaalde rol dan zie ik het als mijn taak om handvatten te geven voor een rol die wél past.
Vincent Barink
Wat maakt iemand succesvol in zijn of haar werk? In zijn of haar leven? En wat is succes precies? Ik ben mijn hele leven al gefascineerd door de mens in al haar facetten: het brein, het hart, het lichaam, de onzichtbare verbinding die er tussen ons allen is. Na mijn studie arbeids- en organisatiepsychologie heb ik 13 jaar als assessment psycholoog gewerkt bij meerdere adviesbureaus. Inmiddels werk ik als zelfstandige in dit schitterende vak en draag ik als freelancer bij aan het succes van Zeelenberg.
Ik combineer in mijn assessments mijn rationele denkkracht en ervaring met mijn hart en energie. Ik bied hiermee deelnemers en opdrachtgevers inzicht in hun blijvende toegevoegde waarde en succesfactoren. Naast mijn studie heb ik mij bekwaamd in verschillende methodieken die mensen helpen meer uit zichzelf te halen. Van de strengths methode van Gallup tot de ademhalingstechnieken van Wim Hof. Hiermee help ik graag mensen en organisaties hun potentieel te vergroten. Naast mijn werk in assessments, geef ik training en coaching gericht op het vergroten van energie en vitaliteit onder de naam ‘De Vitaliteitsfabriek’.
Josephine der Nederlanden
Past de huidige functie bij je? Wat heb je nog nodig om door te groeien naar een bepaalde rol? Waarin kun je jezelf nog ontwikkelen? Wat drijft je? En wat vermijd je liever? Dit zijn vraagstukken waar ik me het liefst elke dag mee bezig hou. Ik vind het hierbij van belang om inzicht te creëren in persoonlijkheid, kwaliteiten, valkuilen, drijfveren en gedrag. En daar horen het samen bezinnen, reflecteren, spiegelen en confronteren onlosmakelijk bij. Wanneer je open staat voor feedback en met aangereikte handvatten aan de slag durft te gaan, kun je de minder succesvolle strategieën leren loslaten. Hoe spannend of oncomfortabel dat soms ook is! Ieder mens is uniek, draagt een eigen eigen verhaal met zich mee en geeft op zijn of haar manier kleur aan het leven. Dit zijn allemaal kleine puzzelstukjes die jou maken wie je bent. Voor mij is er weinig zo belonend om tijdens een assessmentdag samen die puzzel te kunnen leggen en iemand naar huis te zien gaan met een scherp beeld van zichzelf, die grip heeft op eigen drijfveren en aanknopingspunten heeft voor verdere ontwikkeling.
Als assessmentpsycholoog ben ik nieuwsgierig, sociaal en soms een tikkeltje impulsief. Ik heb over het algemeen een praktische instelling en hou van transparantie. Daarnaast vind ik het belangrijk om kwaliteit te leveren in mijn werk en vind ik het prettig om structuur en orde te kunnen aanbrengen. Ik hoop anderen te kunnen inspireren door mijn enthousiasme en het tonen van lef.
Yvette Eimers
Mensen binnen een werkcontext verder brengen in hun ontwikkeling en hen stimuleren en uitdagen om hier zelf de regie in te nemen; daar streef ik naar. Als ik in dit proces een waardevolle bijdrage kan leveren, ben ik in mijn element. Mensen, hun denken, hun emoties in relatie tot zichzelf en tot anderen: het boeit mij voortdurend.
Ik zet graag mijn ruim 20 jaar ervaring en kennis in om anderen inzicht te geven in hun gedrag en achterliggende motivaties om dit vervolgens als vertrekpunt te nemen voor gerichte adviezen en ondersteuning. Kernwoorden voor mij zijn: betrokkenheid, plezier, respect en resultaat.
Sanneke Zeelenberg
Ik ben Sanneke Zeelenberg, assessmentpsycholoog (NIP) en verantwoordelijk voor de psychologische dienstverlening binnen Zeelenberg. Ik heb 13 jaar assessmentervaring en adviseer vanuit die expertise bij in-, door- en uitstroom van personeel. Dit strekt ook regelmatig uit naar het functioneren van teams en de persoonlijke ontwikkeling van mensen.
Een goede chemie tussen mensen en organisaties is geen vanzelfsprekendheid, maar zeer zeker mogelijk. Het is belangrijk en nodig ook. Als assessmentpsycholoog help ik mensen om hun volle potentieel aan te spreken en organisaties om daar de goede voorwaarden bij te creëren en de vruchten van te plukken. Boeiend vind ik daarbij de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, zoals het streven naar de participatiesamenleving en de opkomst van zelfsturende teams. Dit daagt mij uit om onze dienstverlening steeds mee te laten ontwikkelen.
Coaching
Herken jij deze vragen?
“Ik zou graag willen weten waarom ik bepaalde dingen doe.”
“Het zou zo fijn zijn om meer grip op persoonlijk leiderschap te hebben.”
“Hoe kan ik groeien als leidinggevende door lastige situaties aan te gaan?”
“Hoe zorg ik voor meer balans in mijn leven?”
“Wat moet ik doen om beter voor mezelf op te komen?”
Als jij deze vragen herkent, dan is doorbraakcoaching iets voor jou of voor jouw collega.
Wat is doorbraakcoaching?
De naam verraadt het al, het is een heel specifieke vorm van coaching gericht op doorbraak. Er zijn van die persoonlijke ontwikkelpunten die eens in de zoveel tijd de kop opduiken. In de loop van ons leven steeds in een andere hoedanigheid, maar eigenlijk steeds op dezelfde belemmering neerkomen. Ze zijn hardnekkig en hinderen ons in ons werken, doen en keuzes maken.
Doorbraakcoaching is gericht op het doorbreken van die belemmering. Het is coaching op het diepste niveau in de mens, zodat er een duurzame verandering kan plaatsvinden.
In vier sessies van 2,5 uur gaan we met elkaar in gesprek over de zaken die er echt toe doen. Want wat is nu echt belangrijk? En waar moet je geen aandacht meer aan besteden. Met coaching gaan we snel voor een duurzaam resultaat.
Deelnemers over coaching
“Wat mij aansprak in deze vorm van coaching is dat het geen ellenlang traject is. In een vrij korte periode kun je tot de kern van de zaak komen.”
Talentscan
Inzicht in talenten en ontwikkelpunten
Mensen maken het succes van jouw organisatie. Het is daarom belangrijk dat mensen zelf succesvol zijn. Dit begint met inzicht. Inzicht in de talenten van mensen en in de werkcontext waarin die het beste tot uiting komen. Dit is het uitgangspunt van talentontwikkeling bij Zeelenberg.
Voor het verkrijgen van inzicht in talenten gebruiken we de talentscan.
Talentscan
Wil je dat medewerkers meer zicht hebben op hun talenten? En dit beter in kunnen zetten in het werk? Of wil je jouw medewerkers stimuleren in mentale mobiliteit?
De talentscan van Zeelenberg geeft snel en effectief zicht op het talent in jouw organisatie. Jouw medewerkers worden zich bewust van hun persoonlijke talent en gestimuleerd om dit in te zetten. Zo haal je meer uit de talenten van jouw medewerkers en bouw je aan een flexibel en veerkrachtig personeelsbestand.
In de talentscan worden medewerkers uitgedaagd om hun talent te vertalen naar toegevoegde waarde in het werk, over de grenzen van hun functie heen. Die mentale mobiliteit is vaak de eerste stap naar mobiliteit.
Assessments
Herken je dit?
Wil jij jouw medewerker helpen om potentieel te benutten en wellicht door te groeien naar een nieuwe functie? Wil je zeker weten of je sollicitant de juiste persoon is voor de functie? Verandert de organisatie waardoor er andere eisen worden gesteld aan jouw medewerker? Of wil je inzicht in hoe je het werk voor jouw medewerker uitdagend houdt?
Mensen maken het verschil in jouw organisatie. Daarom is het zo belangrijk dat mensen zelf succesvol zijn. En dit begint met inzicht en informatie.
Voor het verkrijgen van inzicht of informatie gebruiken we assessments.
Selectie- of ontwikkelassessment?
Het ontwikkelassessment van Zeelenberg geeft inzicht in de ontwikkelmogelijkheden van jouw medewerker. Je weet daarmee of jouw medewerker zich kan ontwikkelen richting het ontwikkeldoel en wat de volgende stappen zijn.
Het selectieassessment kijkt of jouw kandidaat geschikt is voor de functie, de juiste competenties heeft en van toegevoegde waarde kan zijn. Gecombineerd leidt dit tot een helder en onderbouwd aanstellingsadvies waarmee de kandidaat een vliegende start kan maken in de nieuwe functie.
Psychologie
Maak groei mogelijk
Mensen maken het verschil binnen een organisatie. Iedereen heeft er baat bij als medewerkers goed in hun vel zitten. Mensen die groeien, ervaren de meeste energie in het werk.
Helemaal als de groei, die zij persoonlijk doormaken, van waarde is op het werk en ook gestimuleerd wordt door het werk. Zij halen meer voldoening uit het werk, dragen meer bij aan de organisatie-opgaven en hebben een stimulerende werking op hun omgeving.
En dat begint met inzicht in eigen kwaliteiten en de omstandigheden waarin die het beste tot uiting komen.
Waar mens en werk samenkomen
Zeelenberg maakt mensen bewust van hun persoonlijke groei en zorgt dat deze samen kan vallen met de ontwikkeling die ze tijdens het werk doormaken. Zo vallen mens en werk letterlijk samen en is er optimale toegevoegde waarde.
Met een gevarieerd team aan psychologen werken we aan uiteenlopende opdrachten. Dit zijn vooral opdrachten binnen de publieke sector.
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.
Sanneke Zeelenberg – Bekwaam onbewust
Auteur: Sanneke Zeelenberg
“Mensen laten maar een deel van zichzelf zien op het werk.” Ik hoor het mezelf nog zeggen als startende assessmentpsycholoog bij de gemeente Rotterdam. Die gedachte is me na al die jaren nog altijd bijgebleven. Wat is dat voor wonderlijks, dat mensen kennelijk een deel van zichzelf thuis laten?
Dat gebeurt natuurlijk niet bewust. Sterker nog, een groot deel van wie we zijn, is onbewust. Daar kunnen we helemaal niet bij.
Met je hele hebben en houwen
Talentmanagement heeft de laatste decennia geholpen om een inkijkje te geven in persoonlijkheid. Een stukje onder het wateroppervlak van de ijsberg. Dit ging nog altijd over het zelfbeeld waar we ons bewust van zijn en uiteindelijk met het doel om competenter te worden.
Niets mis met persoonlijke ontwikkeling natuurlijk. Maar in de huidige tijd is het niet meer genoeg. Organisaties functioneren steeds meer als complexe netwerken en verwachten van hun mensen dat ze wendbaar, innovatief en verbindend zijn. Dan helpt het absoluut als men competent is, maar meer nog als men in die complexiteit weet wat juist is. Net zoals opleiding en ervaring dertig jaar geleden niet meer genoeg waren en werden aangevuld met competenties. Zo is competent zijn alleen, vandaag de dag niet meer genoeg. Verbinding is niet een competentere vorm van beïnvloeden. Wie wil verbinden, doet dat als heel mens. Met je hele hebben en houwen. Zonder een deel van jezelf thuis te laten.
Nieuwe tijden vragen nieuwe kwaliteiten
Ga daar maar aan staan, als je durft! Kwetsbaarder wordt het niet. Toch is het ook goed nieuws. Want wie als heel mens werkt, krijgt ook alle energie van het werk. In een tijd waarin zelfs de meest gedreven mensen soms worstelen met de enorme hoeveelheid prikkels en verwachtingen, is zo’n volle energietoevoer heel welkom.
Nieuwe tijden vragen nieuwe kwaliteiten. Lag de nadruk tot voor kort vooral op het bewust bekwamen, nu komt er meer aandacht voor het onbewuste deel. Wie ben je, wat drijft je, wat stelt je in staat om te verbinden? Veel gemeenten maken nu de transformatie in bestuur en structuur. Dat zijn belangrijke stappen, maar het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen. Zij vormen de sluitsteen voor deze transformatie. Niet alleen het competente deel, niet alleen het bewuste deel. Die hele mens.