Zeelenberg: De hele mens moet meedoen op het werk

Sanneke Zeelenberg is assessmentpsycholoog bij Zeelenberg, onderdeel van de UMON-groep. Met assessments, talentscans en coaching biedt Zeelenberg Psychologie professionals in de (semi-)publieke sector de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Sanneke: “De hele mens moet meedoen op het werk.”

Door: Irene Campfens

Ontwikkelingsgerichte arbeidsmarkt

Sanneke: “Ik werk nu zo’n twintig jaar als psycholoog op het gebied van arbeid en organisatie. In die tijd heb ik de arbeidsmarkt behoorlijk zien veranderen. Het ‘selectievraagstuk’ wordt steeds minder belangrijk en het ontwikkeltraject juist steeds belangrijker. Daar sluit het motto van Zeelenberg naadloos op aan: ‘mensen maken het verschil’. We kijken naar de behoeften en mogelijkheden van de mensen én de organisaties. We slaan een werving- of selectieopdracht nooit plat tot een eenvoudige opdracht om ‘op papier’ de juiste persoon bij een specifieke functie te vinden.

Je moet op het werk immers als heel mens meedoen, niet alleen met het stukje dat op je cv staat. Alles wat je leert en ontwikkelt, neem je voor je hele leven mee. Het gaat ons daarom om de klik tussen de normen en waarden van de kandidaat en die van de organisatie. Beide partijen moeten zich hierbij op hun gemak voelen, zich ertoe kunnen verhouden.  En bovenal: elkaar erin kunnen versterken. Daarom houden we rekening met de hele context: wie, wat, waar, hoe en waarom. Allemaal getalenteerde mensen bij elkaar zetten, maakt nog geen goed team.  Het gaat erom dat ze ook gericht zijn op de ander en niet enkel op hun eigen kennis en ervaring.”

Tot de kern komen

Zeelenberg heeft deskundige mensen en goede psychologische instrumenten in huis. “Dat vind ik persoonlijk heel erg leuk. Hierdoor bieden we namelijk selectie, onderzoek en coaching van zeer hoge kwaliteit. We kunnen echt tot de kern komen. Want hoe hoog in de boom en hoe ingewikkeld en strategisch een functie ook is, het gaat het toch om die kern. Het is mooi als kandidaat en organisatie dit snappen, maar nog veel mooier als ze er daadwerkelijk iets mee kunnen. Daar geven wij ze de tools voor.”

“Zo creëren we de gelegenheid om een slag dieper te gaan. Dat sluit veel beter aan bij de huidige arbeidsmarkt, die steeds ontwikkelingsgerichter wordt.”

Intrinsieke motivatie, drijfveren en obstakels

Zeelenberg werkt vanuit de opvatting dat de hele mens moet meedoen op het werk. “De hele mens betekent je talenten en ervaring, maar ook de meer ingewikkelde dingen zoals intrinsieke motivatie, drijfveren en obstakels in je werk. Waarom doe je wat je doet? Wat maakt omgaan met bepaalde situaties toch steeds zo lastig? Wat drijft jou in het werk? Doorbraakcoaching is een psychologische methode die we kunnen inzetten om deze diepere lagen te onderzoeken.

Je hebt je leven lang allerlei strategieën opgebouwd om met dingen om te gaan. Dat is op zich niet slecht. Maar het nadeel is dat je jezelf daarmee aanleert de pijn niet te willen voelen. Normaal gesproken is coaching gericht op het weg willen nemen van pijn bij mensen. Maar het is juist het ervaren van de pijn waar je veel van kunt leren. De pijn vormt de motivatie om het anders te willen doen. Mensen willen niet graag veranderen. Het is ook niet makkelijk, want bij verandering kom je al je ‘eigen dingen’ tegen. Toch moet je voor groei en ontwikkeling dat ongemak aangaan. Want pas als je dat voelt, zie je waar eigenlijk de schoen wringt. Doe je dat niet, dan blijf je last houden van je aangeleerde mechanismes, zoals altijd maar buigen voor dominante collega’s of continu rennen voor collega’s die zelf niks doen. ”

“Dan wordt een oud pijnpunt een belemmering. En precies daarbij kan doorbraakcoaching zeer behulpzaam zijn: belemmerende patronen doorbreken.”

De vier fases van doorbraakcoaching

Een doorbraakcoachingstraject duurt gemiddeld zes tot acht weken en bestaat uit gesprekssessies en huiswerk. Doorbraakcoaching kan zowel individueel als in groepsverband worden ingezet. Dat laatste is bijvoorbeeld in de coaching van een directie- of managementteam dat écht wil groeien met elkaar. Sanneke legt uit: “Doorbraakcoaching kent vier fases. Elke fase heeft eigen kenmerken. We doorlopen in een coachingsstraject alle fases.

  1. Bewustwording: hoe zit het nou bij mij? Je weet dat er pijn is maar niet precies waardoor en hoe. Je hiervan bewust worden kan wel even confronterend zijn. Dit is precies de bedoeling.  
  2. Keuze: hoe doe ik dat dan? Je leert wat het alternatief betekent voor je overtuigingen, gedrag en de manier waarop je met mensen omgaat.
  3. Bewust zijn: ik maak bewust mijn keuze en sta daar volledig achter. Vanaf nu ga je het helemaal zelf doen. ‘Vrij leven’ noemen we dat.”  
  4. Alternatief: welk alternatief heb ik? Je krijgt alternatieven aangereikt. Je overweegt deze aan te grijpen. Dan ontstaat er een mogelijkheid om het van binnenuit echt anders te doen.

Zeelenberg maakt groei mogelijk

Sanneke vindt haar werk als assessmentpsycholoog prachtig. “Het is zo mooi om te zien dat we zulke concrete resultaten bereiken samen met de kandidaten en de organisaties. En met concrete resultaten bedoel ik een oprechte klik tussen mens en organisatie. En vooral mensen die blij zijn, trots zijn op zichzelf, groeien, écht op hun plek zitten en met veel plezier hun werk doen. Net zoals ik zelf helemaal op mijn plek ben bij het bureau, bij ‘de familie’. Het blijft bijzonder dat we zo zichtbaar de groei van een ander mogelijk maken.”


Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Of klaar voor een volgende stap in je carrière? Wij komen graag in contact – kijk op zeelenberg.nl of bel naar 073-6120655.

Zet de bestuurlijke pet af bij vernieuwd assessment

Onder het motto ‘Mensen maken het verschil’ zet Zeelenberg zich in voor mensen en organisaties in de publieke sector. Als assessmentpsycholoog helpt Sanneke Zeelenberg medewerkers om hun volle potentieel aan te spreken en organisaties om daar de vruchten van te plukken. Zij vertelt over een nieuwe vorm van assessments voor gemeentesecretarissen.

Artikel Zet de bestuurlijke pet af bij vernieuwd assessment

Anonieme quote (over Psychologie)

“Het gaat eigenlijk om het herstellen van een verbinding met jezelf. Je wordt je bewust van je eigen overtuigingen en ziet hoe die in de weg kunnen zitten. Je herkent primaire reacties die bijvoorbeeld getriggerd worden door angst of spanning. Als het je lukt om die rust te vinden en je ware ik aan te spreken, kom je tot grotere inzichten.

Het gevoel dat je krijgt wanneer je die rust en wijsheid in jezelf kunt aanspreken, dat is pure schoonheid. Ik wist niet eens dat het gevoel bestond, dat het kon. Dus ja, het heeft mijn kijk op het leven veranderd en het is absoluut fundamenteel. Het is zo’n grote openbaring en heeft zo’n grote impact dat ik bijna zou zeggen dat dit onderdeel van ons basisonderwijs zou moeten zijn. Ik gun iedereen deze inzichten.”

Melanie Pasma

Vincent Barink

Josephine der Nederlanden

Yvette Eimers

Sanneke Zeelenberg

Coaching

Herken jij deze vragen?

“Ik zou graag willen weten waarom ik bepaalde dingen doe.”

“Het zou zo fijn zijn om meer grip op persoonlijk leiderschap te hebben.”

“Hoe kan ik groeien als leidinggevende door lastige situaties aan te gaan?”

“Hoe zorg ik voor meer balans in mijn leven?”

“Wat moet ik doen om beter voor mezelf op te komen?”

Als jij deze vragen herkent, dan is doorbraakcoaching iets voor jou of voor jouw collega.

Wat is doorbraakcoaching?

De naam verraadt het al, het is een heel specifieke vorm van coaching gericht op doorbraak. Er zijn van die persoonlijke ontwikkelpunten die eens in de zoveel tijd de kop opduiken. In de loop van ons leven steeds in een andere hoedanigheid, maar eigenlijk steeds op dezelfde belemmering neerkomen. Ze zijn hardnekkig en hinderen ons in ons werken, doen en keuzes maken.

Doorbraakcoaching is gericht op het doorbreken van die belemmering. Het is coaching op het diepste niveau in de mens, zodat er een duurzame verandering kan plaatsvinden.

In vier sessies van 2,5 uur gaan we met elkaar in gesprek over de zaken die er echt toe doen. Want wat is nu echt belangrijk? En waar moet je geen aandacht meer aan besteden. Met coaching gaan we snel voor een duurzaam resultaat.

Deelnemers over coaching

“Wat mij aansprak in deze vorm van coaching is dat het geen ellenlang traject is. In een vrij korte periode kun je tot de kern van de zaak komen.”

Talentscan

Inzicht in talenten en ontwikkelpunten

Mensen maken het succes van jouw organisatie. Het is daarom belangrijk dat mensen zelf succesvol zijn. Dit begint met inzicht. Inzicht in de talenten van mensen en in de werkcontext waarin die het beste tot uiting komen. Dit is het uitgangspunt van talentontwikkeling bij Zeelenberg.

Voor het verkrijgen van inzicht in talenten gebruiken we de talentscan.

Talentscan

Wil je dat medewerkers meer zicht hebben op hun talenten? En dit beter in kunnen zetten in het werk? Of wil je jouw medewerkers stimuleren in mentale mobiliteit?

De talentscan van Zeelenberg geeft snel en effectief zicht op het talent in jouw organisatie. Jouw medewerkers worden zich bewust van hun persoonlijke talent en gestimuleerd om dit in te zetten. Zo haal je meer uit de talenten van jouw medewerkers en bouw je aan een flexibel en veerkrachtig personeelsbestand.

In de talentscan worden medewerkers uitgedaagd om hun talent te vertalen naar toegevoegde waarde in het werk, over de grenzen van hun functie heen. Die mentale mobiliteit is vaak de eerste stap naar mobiliteit.

Assessments

Herken je dit?

Wil jij jouw medewerker helpen om potentieel te benutten en wellicht door te groeien naar een nieuwe functie? Wil je zeker weten of je sollicitant de juiste persoon is voor de functie? Verandert de organisatie waardoor er andere eisen worden gesteld aan jouw medewerker? Of wil je inzicht in hoe je het werk voor jouw medewerker uitdagend houdt?

Mensen maken het verschil in jouw organisatie. Daarom is het zo belangrijk dat mensen zelf succesvol zijn. En dit begint met inzicht en informatie.

Voor het verkrijgen van inzicht of informatie gebruiken we assessments.

Selectie- of ontwikkelassessment?

Het ontwikkelassessment van Zeelenberg geeft inzicht in de ontwikkelmogelijkheden van jouw medewerker. Je weet daarmee of jouw medewerker zich kan ontwikkelen richting het ontwikkeldoel en wat de volgende stappen zijn.

Het selectieassessment kijkt of jouw kandidaat geschikt is voor de functie, de juiste competenties heeft en van toegevoegde waarde kan zijn. Gecombineerd leidt dit tot een helder en onderbouwd aanstellingsadvies waarmee de kandidaat een vliegende start kan maken in de nieuwe functie.

Psychologie

Maak groei mogelijk

Mensen maken het verschil binnen een organisatie. Iedereen heeft er baat bij als medewerkers goed in hun vel zitten. Mensen die groeien, ervaren de meeste energie in het werk.

Helemaal als de groei, die zij persoonlijk doormaken, van waarde is op het werk en ook gestimuleerd wordt door het werk. Zij halen meer voldoening uit het werk, dragen meer bij aan de organisatie-opgaven en hebben een stimulerende werking op hun omgeving.

En dat begint met inzicht in eigen kwaliteiten en de omstandigheden waarin die het beste tot uiting komen.

Waar mens en werk samenkomen

Zeelenberg maakt mensen bewust van hun persoonlijke groei en zorgt dat deze samen kan vallen met de ontwikkeling die ze tijdens het werk doormaken. Zo vallen mens en werk letterlijk samen en is er optimale toegevoegde waarde.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Onze psychologen

Sanneke

Psycholoog NIP

Josephine

Psycholoog

Ellen

Projectmedewerker

Yvette

Psycholoog NIP

Melanie

Psycholoog NIP

Linda

Psycholoog NIP

Vincent

Psycholoog NIP

Sanneke Zeelenberg – Bekwaam onbewust

Auteur: Sanneke Zeelenberg

“Mensen laten maar een deel van zichzelf zien op het werk.” Ik hoor het mezelf nog zeggen als startende assessmentpsycholoog bij de gemeente Rotterdam. Die gedachte is me na al die jaren nog altijd bijgebleven. Wat is dat voor wonderlijks, dat mensen kennelijk een deel van zichzelf thuis laten? 

Dat gebeurt natuurlijk niet bewust. Sterker nog, een groot deel van wie we zijn, is onbewust. Daar kunnen we helemaal niet bij. 

Met je hele hebben en houwen

Talentmanagement heeft de laatste decennia geholpen om een inkijkje te geven in persoonlijkheid. Een stukje onder het wateroppervlak van de ijsberg. Dit ging nog altijd over het zelfbeeld waar we ons bewust van zijn en uiteindelijk met het doel om competenter te worden. 

Niets mis met persoonlijke ontwikkeling natuurlijk. Maar in de huidige tijd is het niet meer genoeg. Organisaties functioneren steeds meer als complexe netwerken en verwachten van hun mensen dat ze wendbaar, innovatief en verbindend zijn. Dan helpt het absoluut als men competent is, maar meer nog als men in die complexiteit weet wat juist is. Net zoals opleiding en ervaring dertig jaar geleden niet meer genoeg waren en werden aangevuld met competenties. Zo is competent zijn alleen, vandaag de dag niet meer genoeg. Verbinding is niet een competentere vorm van beïnvloeden. Wie wil verbinden, doet dat als heel mens. Met je hele hebben en houwen. Zonder een deel van jezelf thuis te laten. 

Nieuwe tijden vragen nieuwe kwaliteiten

Ga daar maar aan staan, als je durft! Kwetsbaarder wordt het niet. Toch is het ook goed nieuws. Want wie als heel mens werkt, krijgt ook alle energie van het werk. In een tijd waarin zelfs de meest gedreven mensen soms worstelen met de enorme hoeveelheid prikkels en verwachtingen, is zo’n volle energietoevoer heel welkom.

Nieuwe tijden vragen nieuwe kwaliteiten. Lag de nadruk tot voor kort vooral op het bewust bekwamen, nu komt er meer aandacht voor het onbewuste deel. Wie ben je, wat drijft je, wat stelt je in staat om te verbinden? Veel gemeenten maken nu de transformatie in bestuur en structuur. Dat zijn belangrijke stappen, maar het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen. Zij vormen de sluitsteen voor deze transformatie. Niet alleen het competente deel, niet alleen het bewuste deel. Die hele mens.